View Full Version : BlackBerry Tercihi ve Genel Bilgilendirme..
by_fx
12-21-2009, 10:53 AM
Selam BlackBerry kullanıcıları,
Uzun zamandır bir BlackBerry almayı düşünüyorum ancak yeteri kadar cihaz hakkında bilgim olmadığı için size bazı konuları sormak istedim, konuya cevap verip destek olacak arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Neden böyle bir telefona ihtiyacım var?
Sürekli internet kullandığım için, şirket maillerime bakmam gerekiyor ve gelen mailler büyük dosyaları barındırabiliyor içerisinde. İşim gereği bazen fotoğraf çekme ihtiyacım oluyor, bunu çok iyi olmasada karşılaması gerekiyor. Müzik dinlemek, msn, facebook gibi ekstralara neredeyse hiç ihtiyacım yok. Olsa da olur olmasa da, zaten telefonu bu şekilde kullanmak bana amacı dışında kullanmak gibi geliyor. (müzik dinlemek belki bir nebze olabilir)
Hali hazırda Türkcell abonesiyim ve 1 Gb lik internet paketim var, maillerime ve nete girip belirli sitelere girmeme yetiyor, ufak da olsa kota aşımı da olsa da sorun değil. Ancak, bu abonelik ile notebook'a bağlantı yapmak biraz yetersiz geliyor.
Mevcut Türkcell Blackberry kampanyaları içerisinde ;
1- BlackBerry BOLD (9000) -18 aylık cihazlı - 102 TL
2- BlackBerry 8520 - 24 aylık cihazlı -Mega -59 TL
bunlar ve BlackBerry 8120, BlackBerry 8220 var.
- Kullanım amacıma uygun olarak tercih ne olmalı?
- Bir de affınıza sığınarak BIS nedir? bu konu da beni aydınlatır mısınız?
- Ben BB 8520 serisini alırsam mega abonelik olarak adlandırılıyor, burada fiyata neler dahil? yada dahil değil?
- BIS, eğer doğru biliyorsam farklı bir web bağlantı sistemi, bunu almadan normal 1-2-4 GB lik net aboneliği yaptırmam ve kullanmam mümkün mü?
Konuya yabancı olduğum için biraz fazla soru sordum özürdilerim, konuya ilgi gösterip yardımcı olacak olan herkese teşekkür ediyorum.
Saygılar
muratcolakoglu
12-21-2009, 11:24 AM
BIS= Blackberry Internet Servisi demektir. BIS abonesi olmadan Blackberry cihazı kullanman mümkün değildir. Blackberry aldığın zaman BIS abonesi olursun diğer internet aboneliklerin bir işe yaramaz onları iptal ettirirsin.
Büyük dosyalar geliyor demişsin. Bu dosyalar ne kadar büyük. Blackberry cihazların alabileceği üst sınır vardır.
by_fx
12-21-2009, 11:28 AM
Şu ana kadar aldığım max. 1Gb lik mail var. ama genelde 300 KB ile 500 KB arası alıyorum.
BIS abonelik ile, telefonu modem olarak kullanıp notebook üzerinden internete bağlanmam mümkün mü?
muratcolakoglu
12-21-2009, 11:42 AM
1 GB demişsin ama 1 MB demek istedin herhalde. Çünkü 1GB (giga byte) lik bir dosya email ile gönderilemez.
1 MB lik dosyaları Blackberry cihazından rahatlıkla alıp gönderebilirsin. Daha büyüklerini alıp gönderebilirsin.
BIS aboneliği ile telefonu modem olarak kullanıp internete bağlanamazsın. Ama Turkcell BIS abonesi olanlara 4 G bit lik limit dahilinde internet bağlantısı veriyor. Yani 4 G bite kadar Blackberry cihazı modem olarak kullanarak internete bağlanabilirsin. Ama bu sadece Turkcell e has bir durum. Diğer şebekelerin bu tip bir uygulaması yok.
by_fx
12-21-2009, 11:48 AM
Özürdilerim, hatalı yazmışım, sizin de belirttiğiniz gibi 1MB lik mail alıyorum. Peki cihaz seçimi ne olmalı ? ( bütçeden ziyade kullanım amacına uygun model olarak baktığımızda)
muratcolakoglu
12-21-2009, 11:57 AM
Ya Bold yada Storm öneririm. Bu cihazlar öyle cihazlar ki sahip olduğun zaman nasıl kullanacağınızı şimdiden kestiremezsin. Mesela facebook, msn kullanmam diyorsun ama cihazda bu özellik varsa kullanmamazlık da yapmıyorsun.
muratcolakoglu
12-21-2009, 12:02 PM
BIS abonesi olduğun zaman cihaz üzerinden yapacağın internet bağlantıları abonelik kapsamındadır, sınır yoktur. Yani sınırsızca web sitelerini ziyaret edebilirsin.
epsilon
12-21-2009, 12:06 PM
Murat'a iki açıdan da katılıyorum, bu cihazın özelliklerini keşfettikçe önceden kullanmama gerek yok dediğin uygulamaları kullanır hale geliyorsun.
Diğer açıdan ben de Bold ya da Storm öneriyorum. Bence bu iki model BlackBerry'nin amiral gemileri. Benim gibi klavye olmadan yapamam diyorsan Bold, dokunmatik ekran istiyorum, ekran büyüklüğü çok önemli diyorsan Storm. Diğer modellerin gerek malzeme gerekse işçilik kalitesi Bold ve Storm'a göre zayıf kaçıyor.
muratcolakoglu
12-21-2009, 12:22 PM
Ben Storm'u öneririm. Çünkü Suretype tekniği sayesinde yazarken kelimeleri tamamlıyor ve daha hızlı yazar hale geliyorsun. Zamanla en çok kullandığın kelimeleri öğreniyor ve o kelimeleri öneriyor, bu durumda daha da hızlı yazar hale geliyorsun. Dokunmatik ekranın bir alışma süreci var. Alıştıktan sonra vazgeçemiyorsun.
by_fx
12-21-2009, 12:27 PM
Kesinlikle klavye olmalı, diğer uygulamaları kullanmama nedenim sürekli yanımda notebook olması ve buradan bu tür ihtiyaçlarımı giderebilmem. O nedenle bana en çok lazım olan şeylerden biri de cep telefonunu modem olarak kullanıp nete bağlanmak notebook üzerinden.
Türkcell sayfasında şöyle bir uyarı var; BlackBerry Bireysel BIS Kampanyası 31 Aralık 2010 tarihinde sona erecektir.
Bunun anlamı, yeni abone alınmayacak mı? yoksa BIS uygulaması bitecek mi?
muratcolakoglu
12-21-2009, 12:43 PM
Cep telefonunu modem olarak kullanıp nete bağlanmak çok verimli değildir. Şimdi 3G usb modemler var onları kullanarak bağlanmak daha verimli olur.
muratcolakoglu
12-21-2009, 12:45 PM
BIS kampanyası, demin açıkladığım 4 G bitlik internet bağlantısının BIS aboneliğine sayılmasıdır. Bu uygulama bitecek. BIS aboneliği bitmez, biterse Blackberry kullanan bütün Turkcell aboneleri çöker.
by_fx
12-21-2009, 12:48 PM
Haklısın Hocam ama her ihtiyaç için abonelik ödemek oldukça maliyet getiriyor. Şuan E71 kullanıyorum ve modem olarak kullanıyorum ihtiyaç durumunda, gayet memnunum ve sorun yaşamadım.
Türkcell'in çektiği her yerde, bir kablo bağlantısı ile net pc'de, o nedenle aldığım telefon ile ihtiyaç anında bu işi yapmam gerekiyor, hem telefon hemde aboneliğim buna uygun olmalı.
epsilon
12-21-2009, 12:54 PM
Genelde son tarihi bir fiyat serbestisi sağlamak için koyuyorlar. Öneğin $/TL kuru 1,20 civarıyken 89TL olarak belirlenmişti aylık fiyat, 2008 krizi ile kurun 1,60'ın üzerine çıkması sonucu duyurulan son tarihe kadar aylık 89TL'den sattılar, sonra 129TL'ye çıkardılar. Hatta ben aldığımda cihazın peşin fiyatı vade farksız 18 ay taksit yapıldığında Turkcell'in kampanya fiyatına geliyordu, yani neredeyse BIS'i bedavaya almış oldum, fakat 3 gün sonra zam geldi. Kurun 1,50TL'lere oturması ve artan rekabet koşulları ile tekrar 100 TL'ye çektiler fiyatı.
31.12.2009'da bu kampanyanın bitmesi ile güncel döviz kuruna göre bir fiyat ayarlaması yapılabilir. Ancak uzun zamandır kurda aşırı bir dalgalanma yok, öte taraftan Vodafone ve Avea'nın BB kampanyaları da bir haylı sıkı. Bu yüzden fiyatı yeniden arttırabileceklerini sanmıyorum.
muratcolakoglu
12-21-2009, 01:01 PM
Madem E71'in var onunla devam et neden Blackberry'ye geçmek istiyorsun? Çok farklı olduklarını sanmıyorum.
by_fx
12-21-2009, 01:07 PM
E71'i eşime vereceğim, uzun zamandır aklımda bu cihaz olduğu için bende buna geçeyim dedim.
Bu arada Turkcell ile şimdi görüştüm,
18 aylık BB Bold kampanyası 18 ay 102 TL. olup bunun için de 4G BIS aboneliği ile veriliyor. 18 ay sonra benim isteğime göre 2 MB veya 4MB lik paketlere seçme şansım varmış.
muratcolakoglu
12-21-2009, 01:10 PM
Haklısın Hocam ama her ihtiyaç için abonelik ödemek oldukça maliyet getiriyor.
Zaten ödüyorsun. Benim önerdiğim durumda telefonun ile internet bağlantını ayırmış olacaksın. 3G USB modemleri ücretsiz veriyorlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.